Blogg

Visst är det något speciellt med mat som producerats i närheten?

Välj härproducerat!

23 september 2020

Visst är det något speciellt med mat som producerats i närheten? Kor som varit på sommarbete i en sjuhäradshage, potatis och grönsaker som växt på en åker nära dig eller sylt, saft och marmelad som kokats i grannbyn. Vi som är producenter och mathantverkare i Sjuhäradsmat vill slå ett slag för lokalproducerade matvaror och eftersom vi är verksamma i Sjuhärad är det mat från Sjuhärad vi vurmar extra mycket för. Och Sjuhärad – det är de forna sju häradena Gäsene, Ås, Veden, Bollebygd, Mark, Kind och Redväg som idag utgörs av kommunerna Bollebygd, Borås, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn. Mer information om Sjuhäradsmat hittar du förstås här på vår hemsida. Välkommen till oss i Sjuhäradsmat!

______________________________________________________________________________

Margit Bylin, ordförande i Sjuhäradsmat

Det här är Sjuhäradsmat

20 augusti 2020

Den ekonomiska föreningen Sjuhäradsmat startade som ett landsbygdsprojekt för att öka lönsamheten för små producenter i Sjuhäradsbygden. Som förening har vi funnits i cirka 15 år och vi har ett femtiotal medlemmar som består av småskaliga matproducenter runt om i Sjuhärad. Sedan årsmötet 2019 heter vår ordförande Margit Bylin som till vardags driver gårdsbutiken på Limmareds säteri tillsammans med sin man Yngve Larsson.

Genom föreningen arbetar vi tillsammans för att främja våra medlemmars ekonomiska intressen genom marknadsföring, samordning av förädling samt förmedla våra medlemmars produkter under varumärket ”Sjuhäradsmat”.

Inom föreningen erbjuder vi också utbildning och rådgivning för att utveckla våra medlemmars verksamheter och sortiment. I februari bjöd vi in Tommy Svensson som föreläste under rubriken ”Bli en medveten konsument”.

Vi brukar även finnas med på LRF:s arrangemang Matens dag på Hofsnäs och vi syntes även under Borås Skördefest när den arrangerades. I fjol deltog vi på Maleridagen i Vänga. Nu, när pandemin förhindrar många arrangemang satsar vi på en ökad närvaro på nätet. Vi ses!